ביום הניקיון הארצי תשפ"ד-2024, לוקחים אחריות על הלכלוך: המשרד להגנת הסביבה מקדם פעילויות במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, להגברת המודעות לאחריות האישית לשמירה על ניקיון המרחב הציבורי
המשרד להגנת הסביבה מקדם בשנים האחרונות מהלך לשיפור מצב הניקיון במרחב הציבורי בישראל במרחב הציבורי העירוני ובשטחים הפתוחים.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן:
"יום הניקיון הארצי 2024 הוא הזדמנות מצוינת לשים זרקור על נושא הניקיון והאחריות האישית לפסולת המיוצרת בידי כל אדם, באמצעות קיום פעילויות הסברה וחינוך, שיגבירו בקרב הדור הצעיר את המודעות לשמירה על ניקיון הסביבה והמרחב הציבורי. המשרד פועל גם במישור החקיקתי עם קידום חוק פסולת בניין לקראת קריאה שנייה ושלישית בכנסת, לצד המשך הגברת האכיפה נגד העבריינים הסביבתיים. כל התוכניות והפעולות הללו יביאו אותנו לניקוי הארץ היפה שלנו ולאיכות חיים לכולנו"
ברחבי הארץ מצוין יום הניקיון הארצי אשר נקבע בחוק שמירת הניקיון במטרה להגביר את המודעות לניקיון המרחב הציבורי במדינת ישראל. ברחבי הארץ מתקיימים היום ובימים הקרובים במערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, פעילויות הסברה וחינוך להעלאת המודעות לחשיבות השמירה על ניקיון המרחב הציבורי, שמירה על החופים, שימוש בכלים רב פעמיים ועוד.
כך למשל, כחלק מהפעילות להעלאת המודעות לניקיון, הצטרפו עובדי המשרד להגנת הסביבה להנהלת איגוד ערים כנרת לפעילות של ילדי בית ספר כינר מטבריה בחוף סוסיתא אשר למדו על הנושא בכיתה, עברו הדרכה על הכנרת ועל השפעת הלכלוך על חיי בעלי החיים והדגים באגם, בתום הפעילות הילדים אימצו מקטע משביל סובב כנרת.
בהמשך נערך מפגש עם עובדי המשרד ויו"ר איגוד הערים וראש המועצה האזורית עמק הירדן עידן גרינבאום ומנכ"לית האיגוד דנה בכר, על המתווה העתידי לשינוי התנהגות המבקרים ומניעת הלכלוך בחופי הכנרת. כמו כן, נוקט איגוד ערים כנרת בפעולות למניעת לכלוך ומקיים פעולות הסברה למבקרים בנושא.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן; מנכ"ל המשרד גיא סמט; מנהל התחנה להגנת הסביבה הימית אילת, אלי ורבורג; והצוות המקצועי, בחנו היום (ג') בסיור מושט במפרץ אילת, בין היתר, מקומות שבהם הוצאה פסולת צמיגים ושברי סירות בפעילות ניקיון קרקעית הים. את הפעולות להוצאת פסולת כבדה מן הים עורך צוות התחנה להגנת הסביבה הימית באילת, במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה.
יום הניקיון הארצי הוא הזדמנות להגביר את המודעות לקשר וליחס שבין האדם לסביבתו, להבנת חשיבותם של הטבע והסביבה לאדם, להבניית ערכים של כבוד לסביבה, אחריות ומחויבות ולשינוי הרגלים דרך עשייה למען הסביבה.
מטרת הפעולות היא לעורר בקרב התלמידים, המורים, המדריכים, ההורים והקהילה כולה את ההבנה שעל כל אחד ואחת לקחת אחריות על הלכלוך שהוא מייצר כשהוא נמצא במרחב הציבורי.
המשרד להגנת הסביבה מקדם בשנים האחרונות מהלך לשיפור מצב הניקיון במרחב הציבורי בישראל במרחב הציבורי העירוני ובשטחים הפתוחים. המשרד ימשיך גם בהליך החקיקה של חוק פסולת בניין, שהשבוע התקיים בו דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת במסגרת הכנתו לקריאות שנייה ושלישית בכנסת.